Rijbewijs C wat mag ik rijden? Met een vrachtwagenrijbewijs, rijbewijs C, mag je een voertuig besturen waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3.500 kg bedraagt. We vertellen je er hier meer over.
Als je het C-rijbewijs hebt gehaald, mag je met voertuigen met een toegestane maximum massa hoger dan 3.500 kg en niet zwaarder dan 50.000 kg aan het verkeer deelnemen in Nederland. De toegestane maximum massa, afgekort TMM, bereken je door het laadvermogen van het voertuig bij het lege gewicht van het voertuig op te tellen. Zie voor meer informatie het rekenvoorbeeld hieronder. Ook mag je aan de voertuigen een aanhangwagen koppelen met een TMM van maximaal 750 kg.
Rekenvoorbeeld
Stel het laadvermogen van je voertuig is 7.500 kg.
Stel het lege gewicht van je voertuig is 5.000 kg.
Je TMM is: 12.500 kg
Kortom: je hebt rijbewijs C nodig om met het voertuig deel te mogen nemen aan het verkeer.
Welk rijbewijs voor camper?
Je hebt rijbewijs B, C1, C, D1 of D nodig om in een camper te mogen rijden. Welk rijbewijs je moet hebben, hangt af van het maximaal gewicht van de camper en het maximaal aantal personen dat u kunt vervoeren.
Rijbewijs B
Maximaal gewicht: tot 3.500 kilo
Aantal zitplaatsen (jezelf niet meegerekend): 8
Rijbewijs C1
Maximaal gewicht: tussen 3.500 en 7.500 kilo
Aantal zitplaatsen (jezelf niet meegerekend): 8
Rijbewijs C
Maximaal gewicht: meer dan 7.500 kilo
Aantal zitplaatsen (jezelf niet meegerekend): 8
Rijbewijs D1*
Maximaal gewicht: n.v.t.
Aantal zitplaatsen (jezelf niet meegerekend): 9 tot 17
Rijbewijs D
Maximaal gewicht: n.v.t.
Aantal zitplaatsen (jezelf niet meegerekend): meer dan 16
* Is de camper korter dan 8 meter en heeft hij 8 tot 16 zitplaatsen? Dan is rijbewijs D1 voldoende. Als de camper langer is dan 8 meter of meer dan 16 zitplaatsen heeft, heeft u rijbewijs D nodig.
Tip: download de rijbewijzenapp
Een handige app in het altijd groeiende woud van Nederlandse rijbewijzen is de gratis rijbewijzenapp van Verjo. In het onderdeel rijbewijs categorieën vind je per categorie een uitgebreide beschrijving welke voertuigen bestuurd mogen worden. Daarnaast wordt beschreven welke examens moeten worden afgelegd om deze categorie te halen.
Wanneer rijbewijs C met code 95 nodig?
Sinds 10 september 2008 is het verplicht voor buschauffeurs (D-rijbewijs), en sinds 10 september 2009 voor vrachtwagenchauffeurs (C-rijbewijs), om in plaats van het oude chauffeursdiploma een bewijs van vakbekwaamheid te bezitten. De vakbekwaamheid staat als code 95 op het rijbewijs vermeld. Code 95 is in principe verplicht voor alle chauffeurs die personen en/of goederen vervoeren die daarvoor in het bezit moeten zijn van rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E). Om beroepschauffeur te blijven ben je verplicht elke vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen.Let op! Als je niet voldoet aan de nascholingsplicht mag je volgens de wet niet meer beroepsmatig rijden en kan je een fikse boete boven het hoofd hangen. In onze blog 'wat houdt code 95 in?' vind je meer informatie over de verplichte nascholing.
Rijbewijs C halen?
Bij JobTrans helpen we je om op de juiste manier je vrachtautorijbewijs te halen. Met onze professionele instructeurs, uitstekende faciliteiten en juiste begeleid ben je in staat om snel je rijbewijs te halen. Ook voor rijbewijs B, BE of CE ben je bij ons aan het juiste adres. Daarnaast bieden we cursussen aan, waaronder code 95-curussen. Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt. Wij vertellen je graag meer over bijvoorbeeld wat je mag rijden met rijbewijs C.