Jaarlijks gebeuren er helaas honderden ongevallen met een vorkheftruck in Nederland. Hoe beperk je de risico’s voor het werken met een vorkheftruck? En is een vorkheftruckcertificaat verplicht? Je leest het hier.
Hoewel een heftruckcertificaat niet verplicht is, is vanuit de Arbowet specifieke deskundigheid voor het rijden op een intern transportmiddel vereist. Daarnaast stelt deze wetgeving dat werknemers recht hebben op een veilige en gezonde werkplek. Ook kan het zijn dat een verzekeringsmaatschappij de schade niet verzekert wanneer iemand zonder heftruckcertificaat een ongeval heeft veroorzaakt. Tot slot kan de Inspecteur Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de werkgever een boete opleggen wanneer een heftruckchauffeur niet beschikt over specifieke deskundigheid of de verkeerde werkwijze hanteert. Kortom: een heftruckcertificaat is dus zeker geen overbodige luxe. Werk of ga je werken met een vorkheftruck? En ben je nog niet in het bezit van een heftruckcertificaat? Volg dan de cursus vorkheftruckcertificaat via JobTrans en behaal je certificaat in één dag.
8 tips voor veilig werken met de vorkheftruck
Ieder ongeval is er één te veel. Hieronder daarom een aantal tips die de risico’s voor het werken met een vorkheftruck tot het minimum beperken.
1. Controle
Voor aanvang van de werkzaamheden dient de vorkheftruck aan de hand van een checklist te worden gecontroleerd. Bedien geen vorkheftruck die niet door de dagelijkse controle komt.
2. Onderhoud
Het niet goed onderhouden van een vorkheftruck kan leiden tot onvoorziene stilstand. Goede service en periodiek onderhoud is dan ook van groot belang. Dit bespaart je tijd, geld, brandstof en (dure) onderdelen. Zo kunnen eventuele defecten vroegtijdig worden gesignaleerd en hersteld tijdens een onderhoudsbeurt. Reinig ook wekelijks je vorkheftruks. Denk hierbij aan het verwijderen van vuil rondom radiatoren om mogelijke oververhitting te voorkomen.
3. Preventie
Hef de vorken altijd op als je gaat rijden, zodat ze niet over de grond slepen. Hierdoor voorkom je slijtage aan de vorken. Door slijtage aan de vorken kan de hefcapaciteit afnemen en kunnen er scherpe randen ontstaat. Deze kunnen lelijke snijwonden veroorzaken. Bovendien voorkom je extra brandstofverspilling wanneer je de vorken optilt. De paar seconden die nodig zijn om de vork omhoog en omlaag te brengen, zijn dus zeker de moeite waard.
4. Nooit overbelasten
Overbelast de vorkheftruck nooit en breng ook geen extra gewichten aan op de heftruck. Overschrijd ook in geen geval de toelaatbare hefvermogen.
5. Meld problemen
Een klein probleem dat meteen wordt opgelost, kan grote problemen en zelfs storingen tijdens het gebruik op de werkvloer voorkomen. Meld een probleem daarom direct.
6. Controleer de slangen
Hydraulische slangen kunnen lekken, barsten of losschieten. Voorkom verrassingen en schakel de hulp van een onderhoudsmonteur in bij de eerste tekenen van beschadigde slangen.
7. Controleer de banden
De banden van een vorkheftruck slijten niet gelijkmatig. Controleer de banden geregeld en wissel ze tijdig.
8. Zorg voor een goede training
Uiteindelijk is de heftruckchauffeur degene die de vorkheftruck bestuurt en moet hij de heftruck veilig bedienen. Veel heftruckongevallen worden veroorzaakt door een rijvaardigheid die te wensen over laat. Zorg ervoor dat een heftruckchauffeur bekwaam is en laat deze een professionele heftruckcursus volgen. Bijvoorbeeld de cursus vorkheftruckcertificaat via JobTrans. Via onze website kun je onder het kopje 'opleidingen' de gewenste cursus selecteren en de actuele cursusdata en locaties bekijken.
Meer weten?
Volg je deze richtlijnen al? Dat is geweldig. Samen zorgen we ervoor dat we de risico’s voor het werken met een vorkheftruck tot het minimum beperken. Neem voor meer informatie over een vorkheftruckcertificaat of de inhoud van de cursus vorkheftruck gerust contact met ons op.