In principe is code 95 vijf jaar geldig. Echter is er vanwege de uitbraak van het coronavirus een coulanceregeling voor code 95 tot en met 31 oktober 2021. Benieuwd of dit gevolgen heeft voor de geldigheid van jouw code 95? Lees dan verder.
Wanneer je beroepschauffeur wilt worden van bijvoorbeeld een vrachtauto of touringcar, dien je een basiskwalificatie code 95 te behalen. Nieuwe uren voor de volgende periode kunnen dus pas geregistreerd worden vanaf vijf jaar voor de einddatum code 95, zoals staat vermeld op het rijbewijs.
Een voorbeeld:
Een chauffeur heeft een code 95-einddatum op 10 september 2026. Deze chauffeur kan pas vanaf 10 september 2021 nieuwe uren gaan ‘sparen’ voor zijn nieuwe nascholingsperiode. Alle uren die na het verlengen van zijn rijbewijs maar voor de datum 10 september 2021 zijn geregistreerd verdwijnen, op 10 september 2021 staat de teller hoe dan ook op 0.
Let op: zodra je de code 95 op je rijbewijs hebt staan, kun je weer beginnen met de opbouw van nieuwe nascholingsuren. Nascholingsuren die je volgt in de periode tussen het behalen van de VVN en het bijschrijven van de nieuwe code 95 én nascholingsuren die meer dan 5 jaar voor verloop van je code 95 worden gevolgd, zullen vervallen.
Coulanceregeling geldigheid code 95
Uit bovenstaand verhaal blijkt dat chauffeurs voor verlenging van hun code 95 alleen nascholing kunnen volgen tot vijf jaar voordat hun code 95 verloopt. Echter kon een groot aantal chauffeurs vanwege de uitbraak van het coronavirus geen nascholing volgen. Hierdoor verliep het bewijs van vakbekwaamheid (code 95), buiten hun schuld om. Om te voorkomen dat de vrachtwagenchauffeurs thuis kwamen te zitten, heeft de ILT laten weten dat ze voorlopig met een verlopen vakbekwaamheid mogen blijven rijden.
Praktisch: geldigheid code 95
De geldigheid van het rijbewijs en code 95 is afhankelijk van de einddatum die op het rijbewijs staat, namelijk:
- tussen 1 februari t/m 31 mei 2020: het rijbewijs was geldig tot 1 juli 2021.
- tussen 1 juni t/m 31 augustus 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs.
- tussen 1 september 2020 t/m 30 juni 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs.
- tussen 1 juli en 31 oktober 2021: het CDE-rijbewijs en/of de code 95 is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs.
Je hoeft niet langs de gemeente of de RDW om deze nieuwe geldigheid te krijgen. De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd, geschorst of ongeldig verklaard, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding, alcoholgebruik in het verkeer of het besluit ‘niet rijgeschikt’ door het CBR.
Hoe weet ik tot wanneer mijn code 95 geldig is?
De einddatum van de geldigheid van code 95 is te vinden op de achterzijde van het rijbewijs, helemaal op het einde van de regel van het betreffende rijbewijs. Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld.
Op de website van Mijn CBR kun je zien hoeveel nascholingsuren je al hebt gevolgd. Hiervoor dien je in te loggen met je DigiD. De status van de code 95 kun je alleen zelf inzien. Want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk.
Tip: ga niet achteroverleunen
De coulanceregeling geeft dus wat lucht en geeft meer ruimte om code 95 in te plannen bij een opleider, zoals JobTrans. Toch blijft het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen voor het regelen van je nascholing. Let wel: per 13 september 2021 zijn er nieuwe richtlijnen m.b.t. code 95 ingegaan. Neem voor meer informatie of het inplannen van een code 95-cursussen vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.