Neem contact op

Chauffeurs en werkgevers riskeren hoge boetes bij fraude of het ontbreken van een Eurovergunning. De boetes kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Lees er hier meer over!

Zoals we hierboven al hebben vermeld, riskeer je forse boetes voor rijden zonder Eurovergunning. Daarbij moet je je realiseren dat de handhavende instantie, De Inspectie Leefomgeving en Transport, geregeld controles uitvoert. Het is dus belangrijk in bezit te zijn van een Eurovergunning. 

Strenge controles

Onlangs voerde de Inspectie Leefomgeving en Transport nog een controle uit en bij het eerste voertuig was het direct raak. Dat blijkt uit onderstaand nieuwsbericht, gepubliceerd door Transport-online.nl.

nieuwsbericht Transport Online

Een boete voor het overtreden van de Wet wegvoervoer goeden kan overigens nog een stuk hoger uitvallen. Het verrichten van beroepsvervoer zonder communautaire vergunning levert 120 sanctiepunten op. Dat betekent 3.400 euro. Hieronder vind je de berekening:

1 sanctiepunt is € 29,-
120 x 29 = 3.480
Afgerond: € 3.400,-

Onderschat de gevolgen voor frauderen of ontbreken van een Eurovergunning niet. Ga naar wetten.overheid.nl voor meer informatie over de Wet wegvoervoer goederen.

Wat is een Eurovergunning?

De Eurovergunning, ook wel communautaire vergunning, genoemd, is een ondernemersvergunning voor transportbedrijven. Bedrijven die actief zijn in het beroepsgoederenvervoer over de weg, zijn verplicht in het bezit te zijn van deze vergunning. De Eurovergunning geldt voor grensoverschrijdend als binnenlands beroepsvervoer met voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Je kunt je vergunning aanvragen via de NIWO

Dit ben je verplicht

Houd rekening met de volgende zaken als je een Eurovergunning wil aanvragen:

1. Kredietwaardigheid

Je kunt aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt voor een correcte start en voortgang van de onderneming.

2. Betrouwbaarheid

Je kunt dit aantonen met een integriteitsverklaring beroepsvervoer (IVB), die je via Justitie of gemeente kunt aanvragen.

3. Inschrijving Kamer van Koophandel

Je kunt dit aantonen met een uittreksel van je inschrijving in het Handelregister van de Kamer van Koophandel.

4. Vakbekwaamheid

Je kunt dit aantonen met een je ondernemersdiploma, hierover meer in de onderstaande tekstgedeeltes. Voor het halen van de NIWO-vergunning is het van belang dat je alle modules van de opleiding vakbekwaamheid transportondernemers hebt gehaald.

Grondslagen ondernemersdiploma

Het ondernemersdiploma wordt ook wel vakbekwaamheid transportondernemers genoemd. Om je ondernemersdiploma te halen, dien je te slagen voor alle zes de modules:

  • Bedrijfsmanagement
  • Calculatie
  • Financieel Management
  • Personeelsmanagement
  • Wegvervoer goederen deel 1
  • Wegvervoer goederen deel 2

De gehele opleiding vakbekwaamheid transportondernemers of één van de modules zijn te volgen via JobTrans. Bekijk onze cursusagenda voor de actuele cursusdata en locaties per module. Staat de gewenste module of cursusdata er niet tussen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij plannen geregeld de opleiding vakbekwaamheid transportondernemers op aanvraag.

    Voorkom boetes: behaal nu je ondernemersdiploma

    Concreet gezegd moeten alle bedrijven die actief zijn in het beroepsgoederenvervoer over de weg in het bezit zijn van een Eurovergunning. Wanneer je hier niet aan voldoet, kun je flink worden gestraft. Ben jij nog niet in bezit van een Eurovergunning? Start nu met het behalen van je ondernemersdiploma en vraag vervolgens je vergunning aan bij de NIWO. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. De opleidingsadviseurs van JobTrans helpen je graag.