Neem contact op

Wanneer je aan de slag gaat via een uitzendbureau wil je natuurlijk weten hoe het zit met je pensioen. Heb ik daar als uitzendkracht recht op en hoe gaat het in zijn werk? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Pensioen. Een ver-van-je-bed-show toch? Nou, niet helemaal. Het is één van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden. Want een laptop of telefoon van het werk is leuk, maar dat je op je oude dag óók nog kunt rondkomen, is toch nét iets belangrijker. Kortgezegd is pensioen de spaarpot voor je oude dag. Deze spaarpot ga je gebruiken wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt en dat is op dit moment 67 jaar. Doorgaans beginnen werknemers met sparen vanaf het moment dat ze in dienst komen. Dit geldt niet voor uitzendkrachten. Voor hen geldt het volgende:

  1. De eerste 26 gewerkte weken wordt wachttijd genoemd. Tijdens de wachttijd bouwt de uitzendkracht geen pensioen op.
  2. Na de wachttijd, oftewel vanaf 27 gewerkte weken bouwt de uitzendkracht pensioen op in de basisregeling.
  3. Vanaf 78 gewerkte weken bouwt de uitzendkracht pensioen op in de plusregeling.

Bovenstaande regels gelden voor uitzendkrachten die 21 jaar of ouder. Daarnaast is het aantal gewerkte weken van belang. Een voorbeeld:

Als je 21 jaar of ouder bent en in week 1 en 26 van 2021 voor hetzelfde uitzendbureau werkt, bouw je geen pensioen op. Je hebt immers twee weken gewerkt.

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP) voert de pensioenregelingen in branche voor uitzendkrachten en gedetacheerden uit. Ook voor uitzendkrachten die via JobTrans werken en recht hebben op pensioenopbouw, bouwen dit dus op via StiPP. Uit bovenstaande opsomming kan worden geconcludeerd dat StiPP twee pensioenregelingen biedt: basisregeling en plusregelingen. Beide regelingen worden in onderstaande tekstgedeeltes toegelicht.

Basisregeling pensioen

Vanaf 27 gewerkte weken voor hetzelfde uitzendbureau heb je recht op de basisregeling pensioen. Je dient hiervoor 21 jaar of ouder te zijn en ten minste 26 weken bij één werkgever te hebben gewerkt. Die 26 weken hoeven geen aaneengesloten periode te zijn. Bij onderbreking van 26 gewerkte weken of meer, maar minder dan 52 gewerkte weken, heeft de uitzendkracht (opnieuw) recht op de basisregeling. De premie bedraag 2,6% van je brutoloon en wordt volledig betaald door het uitzendbureau waar je in dienst bent. Als uitzendkracht blijf je maximaal 52 werkweken in de basisregeling. Werk je langer door, dan ga je deelnemen aan de plusregeling. Wat deze regeling inhoudt, lees je in het tekstgedeelte hieronder.

Plusregeling pensioen

Heb je 52 weken gewerkt bij dezelfde werkgever, dan ga je over naar de plusregeling. De premie bedraagt dan geen 2,6% van je brutoloon meer, maar 12% van de pensioengrondslag. Bij de plusregeling betaal je als uitzendkracht een derde (4%) van de premie zelf. Het andere gedeelte (8%) wordt door het uitzendbureau betaald. In de plusregeling ben je als uitzendkracht, naast je pensioenopbouw, gedurende je dienstverband automatisch verzekerd voor een nabestaandenvoorziening en voortzetting van pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid.

  • Onderbreking werkweken
    Als je als uitzendkracht al hebt deelgenomen aan de plusregeling en die zonder een onderbreking van 26 weken of langer van uitzendbureau verandert, blijf je deelnemen aan de plusregeling. Na een onderbreking van minimaal 26 weken tot maximaal 52 weken wordt je als uitzendkracht vanaf de eerste week van werken weer deelnemer aan de basisregeling. Is de onderbreking langer dan 52 weken, dan val je (opnieuw) onder de basisregeling pensioen.

Wordt mijn pensioen meegenomen naar een andere werkgever?

Verander je als uitzendkracht van uitzendbureau (nadat het recht op pensioenopbouw is verworven bij voldoening aan de 26-wekeneis), dan dient het nieuwe uitzendbureau de pensioenopbouw vanaf dag één voort te zetten. Tenzij er een onderbreking is van langer dan 52 weken.

Hoe sta jij ervoor?

Het is altijd prettig om te weten hoe je er financieel voor staat. Daarom heeft de overheid een platform opgezet, genaamd mijnpensioenoverzicht.nl. Door in te loggen met je DigiD kun je binnen een paar minuten controleren hoe je ervoor staat. Zo zie je snel of er reden is om verder na te denken over je pensioen.

Hulp nodig?

Werk je via JobTrans en heb je vragen over je pensioenregeling? Neem dan gerust contact op met jouw contactpersoon. Zij kunnen je meer vertellen over de pensioenregeling of kijk op www.stippensioen.nl.

Ook werken via JobTrans?

Naast een pensioenregeling vanaf week 26, kun je bij JobTrans vanaf je eerste werkdag rekenen op:

  1. Elk jaar een gratis cursus
  2. Betaling volgens cao van het bedrijf waar je werkt
  3. Kans op een vaste baan

Wil je ook werken via JobTrans? Bekijk onze actuele vacatures via www.jobtrans.nl/vacatures. Neem ook gerust contact met ons op waanneer je droombaan er niet tussenstaat, gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder. Ook wanneer je meer informatie wil over de pensioenopbouw als uitzendkracht.